Masło orzechowe to pyszna i pożywna przekąska, która może być używana do dodawania smaku do każdego rodzaju potraw. Niezależnie od tego, czy chcesz zwiększyć spożycie białka, dodać zdrowe tłuszcze do swojej diety, czy po prostu podrasować swoje posiłki, masło orzechowe jest świetną opcją. Dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi i wszechstronności masła orzechowe są świetne dla ludzi w każdym wieku i o różnych preferencjach dietetycznych.
Nowy wymiar smaku
Masło orzechowe ma wyjątkowy smak, który można wykorzystać do wzbogacenia smaku zarówno słodkich, jak i pikantnych potraw. Dodanie łyżki masła orzechowego do owsianki lub jogurtu może stworzyć kremowy, orzechowy smak, który sprawi, że Twoje śniadanie będzie bardziej urozmaicone. Podobnie, użycie masła orzechowego jako dipu do owoców lub warzyw doda głębszego smaku Twoim zdrowym przekąskom. Na bazie masła orzechowego możesz także stworzyć sosy sałatkowe czy marynaty do mięs lub warzyw.
Alternatywa dla mięsa i produktów mlecznych
Masło orzechowe to popularny produkt spożywczy, którym cieszą się osoby o najróżniejszych preferencjach żywieniowych (weganie, wegetarianie czy osoby stosujące dietę keto). Jest bogatym źródłem zdrowych tłuszczów, białka i błonnika, dzięki czemu stanowi pożywny dodatek do wielu posiłków i przekąsek. Masło orzechowe może zastąpić mięso lub nabiał w wielu potrawach, takich jak kanapki, wrapy i sałatki. Może być również stosowane jako baza do sosów lub dressingów, które dodają smaku i wartości odżywczych do posiłków.
Idealny dodatek do diety keto
Dla osób stosujących dietę keto, masło orzechowe jest świetną opcją ze względu na wysoką zawartość tłuszczu i umiarkowaną zawartość białka, a także niską zawartość węglowodanów,. Masło orzechowe może być dodawane do przekąsek keto, takich jak pałeczki selera lub plasterki sera, lub używane jako baza do keto deserów. Ważne jest, aby wybrać naturalne masło orzechowe bez dodatku cukrów.
Dieta redukcyjna i masło orzechowe
Masło orzechowe jest świetnym dodatkiem do diety redukcyjnej, ponieważ ma wysoką zawartość zdrowych tłuszczów i białka. Masło orzechowe jest bogate w tłuszcze nienasycone, które przyczyniają się do spalania tłuszczu. Te kwasy tłuszczowe skutecznie zapobiegają gromadzeniu się tłuszczu w okolicy talii poprzez przyspieszone spalanie. W efekcie możliwa jest nawet utrata kilku zbędnych kilogramów.
Informacje te potwierdza badanie przeprowadzone na Boston University - Harvard School of Public Health. Zgodnie z ich wynikami, kobiety, które jadły masło orzechowe dwa lub więcej razy w tygodniu, schudły szybciej niż te, które wyeliminowały masło orzechowe ze swojej diety! Na ten wynik miał wpływ fakt, że pierwsza grupa zastąpiła wysokokaloryczne przekąski masłem orzechowym, natomiast druga nie zrezygnowała z nich, spożywając np. chipsy, ciasteczka czekoladowe czy batoniki.
Komentarze (0)
Brak komentarzy do tego artykułu. Bądź pierwszą komentującą osobą!